Årsberättelse 2022
Årsberättelse för år 2022
Syftet med föreningen Arbetets Vänner i Sörnäs rf är främjande av medborgerlig och kulturell förkovran bland Finlands svenskspråkiga befolkning. Föreningen fullföljer sitt syfte genom att samla sina medlemmar till möten och diskussioner, studiecirklar, arrangera uppvisningar, fester och annan motsvarande verksamhet samt sammanföra enskilda medlemmar med gemensamma intressen i kretsar. Föreningen understöder strävanden som gå ut på att bevara kultur på svenska i Finland.
1. Medlemmar och kretsar
Aktiva kretsar under verksamhetsåret
År 2022 är det första rätt så normala år efter coronapandemin med verksamhet både på vårterminen och höstterminen. Deltagarantalet har dock varit något lägre än före pandemin. Meditationen har på grund av andra orsaker inte ännu startat under 2022. Två nya verksamheter inleddes under året: på våren musiklek för barn, vilken blev populär och på hösten en spelklubb för barn under ledning av våra äldre spelare, som tyvärr inte samlade så många barn. Närmare uppgifter om de enskilda kretsarnas verksamhet framgår ur de enskilda kretsarnas årsberättelser.
Föreningens medlemmar
Medlemsantalet uppgick vid årsskiftet till 274 personer. Detta är en liten ökning på 15 personer från året innan men fortfarande är medlemsantalet ganska mycket lägre än före pandemin. Av medlemmarna är 63 ständiga och 211 årsmedlemmar, vilket innebär en minskning på nio ständiga medlemmar och en ökning på 24 årsmedlemmar från året innan. Under året har 40 nya medlemmar inskrivits, vilket är en rejäl ökning jämfört med året före då verksamheten ännu låg nere en stor del av året. Under året har vi fått information om fyra medlemmar som avlidit vilket är en färre än året innan och 14 har skrivit ut sig på egen begäran. De som skrivit ut sig på egen begäran har mer än halverats från året innan då de var 32. Styrelsen har dessutom i slutet av året skrivit ut sex medlemmar som inte betalat medlemsavgift under de senaste två åren, vilket även det är betydligt mindre än fjolårets 17 personer. Flera betalningspåminnelser skickades per e-mail under året till de medlemmar som inte betalt sin medlemsavgift sedan år 2020 och inte är ständig medlem. De som inte har e-mail har fått betalningspåminnelse i medlemsbreven. Det är glädjande att de som skriver ut sig på egen begäran och de som inte betalt sin medlemsavgift har minskat rejält sedan året innan.
2. Föreningens möten och andra program
Vår- och höstmötena är föreningens högsta beslutande organ.
Föreningens vårmöte hölls 20.3 med 12 medlemmar närvarande. Bokslut och verksamhetsberättelse godkändes och ansvarsfrihet beviljades. I tur att avgå från styrelsen var Christian von Alfthan som ställde upp för omval. Heidi Hintze och Katy Linkomies ställde sig till förfogande för styrelsearbete. Styrelsens storlek fastställdes till nio personer och alla tre kandidater valdes.
Höstmötet hölls 20.11 och på plats i klubblokalen deltog sju personer. Verksamhetsplan och budget för år 2022 godkändes. Medlemsavgiften behölls på 10 euro för de medlemmar som betalar årsavgift.
Efter båda mötena ordnades traktering och fri samvaro.
Föreningen har gjort följande teater- och kulturbesök under år 2022:
Baletten Sibelius på Nationalbaletten 23.3 med sju deltagare.
Teatervandring med Topelius på Svenska Teatern 5.4 med åtta deltagare.
Själarnas ö på Svenska Teatern 19.11 med 15 deltagare.
Dessutom var ett teaterbesök till Kris och Katastrof i Mumindalen på Lilla Teatern inplanerat först på våren och sedan på hösten men blev båda gångerna inhiberat av teatern. Besöket görs i stället våren 2023 av de 12 personer som var anmälda 2022.
Antalet deltagare i teaterbesöken har minskat betydligt efter coronapandemin.
Konstklubben ordnade två dagsutflykter under år 2022. På våren besöktes Borgå i Edelfelts fotspår den 19.5 i vilken deltog 24 personer. På hösten besöktes Tusby konstnärskoloni den 15.9 i vilken deltog 23 personer. Båda utflykterna var mycket lyckade och det skrevs en reseberättelse/nyhetsuppdatering på föreningens webbplats och till tidskriften Facklan.
Julfesten hölls i Glaspalatsets Palmu-kabinett med en tre rätters middag serverad till bords och dans och allsång som program. 34 personer deltog i julfesten vilket var en liten ökning från året innan.
3. Gemensamma aktiviteter samt AV-rörelsen
Arbetets Vänners Centralförbunds årsmöte hölls den 2.4 kl. 15 i Helsingfors med Arbetets Vänner Huvudföreningen som värdförening. I mötet deltog Åge Grahn, Barbro Wallendahl och Margita Slätis som föreningens officiella representanter.
Den traditionella höstsammankomsten för styrelsemedlemmar i de olika Arbetets Vänner-föreningarna hölls den 19.11 kl. 16 utan representant från Arbetets Vänner i Sörnäs på grund av sjukdomsfall.
Webbplatsen hade problem under året på grund av att både servern och reservservern på NuData föll samtidigt. Det räckte länge innan alla problem, främst bilder som inte syntes, hade åtgärdats och det sysselsatt verksamhetsledaren en hel del. En sida för nyhetsuppdateringar om Arbetets Vänner i Sörnäs har införts under år 2022.
4. Övrig verksamhet
Samarbeten
Folkhälsan fortsatte under våren att hyra in sig i föreningens utrymmen för att ordna papparummet i Helsingfors, vilket började i november året innan.
Mellan 6 – 9.6 hyrde FDUV våra utrymmen för ett dagsläger och mellan 1 – 5.8 hyrde Folkhälsan i Munkshöjden in sig för ett dagsläger.
Finlands svenska 4H:s traditionella matskola som brukar ordnas i Arbetets Vänner i Sörnäs’ lokaler blev inhiberad på grund av för få deltagare.
Den 12.11 hyrde Finlands Ungdomskör våra utrymmen inför en konsert i Tempelpalatsens kyrka följande dag.
Medlemskap i andra sammanslutningar
Föreningen är medlem i Arbetets Vänners Centralförbund och Svenska bostadsstiftelsen. Föreningens representanter i styrelsen för Arbetets Vänners Centralförbund har varit Jaan Siitonen som viceordförande och Åge Grahn som medlem. Föreningens representant i Svenska bostadsstiftelsen har varit Jaan Siitonen.
5. Administration och ekonomi
Arbetets Vänner i Sörnäs’ verksamhet leds av föreningens styrelse samt kretsarnas ledare och funktionärer. Föreningens styrelse väljs av vårmötet och har fram till den 20.3.2022 bestått av sju medlemmar och efter vårmötet av nio medlemmar. Styrelsemedlemmarna väljs för en period på tre år. Årligen avgår en tredjedel eller närmast tredjedel av styrelsens medlemmar. Styrelsen för år 2022 bestod av:
Ordförande Jaan Siitonen (2020-2022)
Viceordförande I Christian von Alfthan (2022-2024)
Viceordförande II Kenneth Höglund (2020-2022)
Ekonom Åge Grahn (2021-2023)
Ledamöter: Tina Wigg (2021-2023)
Mette Råman (2020-2022)
Eva Molander (2020-2022)
Heidi Hintze (2022-2024)
Katy Linkomies (2022-2024)
Som sekreterare fungerar verksamhetsledare Margita Slätis.
Styrelsen har sammankommit nio gånger under år 2022, delvis fysiskt och delvis på distans. Inget strategimöte hölls under 2022. Styrelsens arbete har under 2022 mest gått ut på att besluta om löpande ärenden men stort fokus har den outhyrda lokalen som en tandläkare tidigare hyrde fått. Under året har ekonomen skapat ett system med referensnumror som kommer att införas i början av 2023 för att underlätta bokföringen. Även verksamhetsledaren har under år 2022 mest arbetat med löpande ärenden med speciellt focus på information till medlemmarna. Det skapades en ny sida för nyheter på webbsidan och under hösten anlitade vi Hufvudstadsbladets föreningsspalt för information om vår verksamhet. Det har även sänts ut flera informationsmeddelanden under året per e-mail. Under försommaren gjordes en grundlig städning av hyllor och lådor i köken.
Bokföringen har skötts av Bokföringsbyrån Tärnan och vi har haft möjlighet att få en utförligare bokföring med flera bokföringsposter. Till föreningens ordinarie revisor valdes Revico Grant Thornton Oy med Thérèse Haldin-Holmström som huvudansvarig och Jimmy Mattson som suppleant. Som verksamhetsgranskare fortsätter Christina Fraser och suppleant är Georg Henrik von Wrede.
Föreningen äger en år 2006 inköpt lokal i bottenvåningen i fastigheten Björneborgsvägen 1 (As Oy Porintie 1) i Munkshöjden. Lokalen består av fyra separata affärslokaler. Föreningen använder själv två av lokalerna, klubblokalen och AV-sidan. Klubblokalen, grundrenoverad (2006 – 2007) används av bridgekretsen, capoeiran, asahin, seniorsoppan, musikleken och spelklubben för barn och för möten. Klubblokalen är också verksamhetsledarens arbetsutrymme. AV-sidan, grundrenoverad år 2016, är ett utrymme som utformats för att passa motion och rörelse samt barnverksamhet. Utrymmet är cirka 120 m² och har också ett litet kök, dusch och omklädningsrum. Föräldrafika, dans, meditation och barnklubben har sin verksamhet här.
Båda lokalerna har också använts av medlemmar för privata födelsedagsfester och numera uppbär föreningen en liten hyra på 50 euro/gång av medlemmarna. Även utomstående aktörer har möjlighet att hyra in sig för 100 euro/gång eller till rabatterat pris ifall de hyr flera gånger. Möjligheten att hyra lokalerna har marknadsförts i medlemsbrevet och på vår webbplats. Under våren har lokalerna hyrts ut 30 gånger och under hösten 20 gånger. Av dessa är 25 gånger hyrda av medlemmar och resten övriga föreningar eller andra aktörer. Störst av de andra aktörerna har Folkhälsans pappagrupp varit som träffats regelbundet en gång per vecka hela våren. Klubblokalen har varit uthyrd 22 gånger och AV-sidan 28 gånger. Klubblokalen har dessutom upplåtits hyresfritt för husbolagets årsmöte. De två övriga lokalerna är för uthyrning. ET-Hammaslääkärit som har varit vår hyresgäst ända från början (2006) har flyttat ut i slutet av februari och föreningen väntar ännu på en del hyror som skall betalas från hyresgarantin. Hyresgästen i den andra lokalen är arkitektbyrån ERAT sedan år 2016. Grundrenoveringen av AV-sidan avskrivs under 10 år (2017 – 2026) med cirka 25 000 euro per år.
Den nya bolagsordningen för husbolaget Porintie 1 har inte framskridit under år åren 2020 – 2022 efter att AVS och husbolaget inte kunnat enas om formuleringarna.
Historia: Hösten 2019 meddelade husbolagets styrelse att en ny bolagsordning kommer att tas upp på årsmötet 2020. Den nya bolagsordningen skulle enligt husbolagets styrelse medföra att affärslägenheternas faktor för finansieringsvederlaget skulle ha stigit från 1.0 till 1.5. Det skulle drabba bara AV som enda ägare till affärslägenheterna i husbolaget. Den nya bolagsordningen hade på uppdrag av husbolagets styrelse uppgjorts 2019 av Kiinteistöliitto Uusimaa, samma instans som 2004 under annat namn (Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys) ansett att affärslokalernas faktor skall vara 1.0. Vid AVS:s efterforskningar visade sig att husbolaget hade skickat in bara den gamla bolagsordningen men inte beslutet om hur den bolagsordningen skulle tolkas från 2004. AVS protesterade mot det nya förslaget på årsmötet 2020 och bolagsordningsförslaget drogs tillbaka. På AVS:s uppmaning skickades också det gamla beslutet från 2004 till Kiinteistöliitto Uusimaa. I en promemoria i maj 2021 konstaterade Kiinteistöliitto Uusimaa att AVS:s tolkning är rätt, faktorn skall vara 1.0. Inför årsmötet 2022 tyckte husbolagets styrelse att bolagsordningen ändå kunde kvarstå oförändrad och att man vid tolkningar kunde hänvisa till promemorian. AVS är av annan åsikt, i bostadaktiebolagslagen (kapitel1, § 13 punkt 7) skall framgå på vilka grunder bolagsvederlaget beräknas. AVS anser därför att bolagsordningen skall ändras så den är entydig. För att formuleringen skall bli entydig bör ett ord sättas till i § 5 i bolagsordningen (vastike -> hoitovastike). Bolagsordningen togs inte upp på husbolagets årsmöte 2022, antagligen som en följd av den här diskussionen. Förslaget på den nya formuleringen har skickats första gången till husbolagets styrelse 3.2.2020.
Föreningens värdepappersportfölj består av börsaktier och aktiefonder samt ränteplaceringar och har skötts av Aktia Bank. Närmare uppgifter om föreningens ekonomi framgår ur bokslutet.
Föreningen har en liten konstsamling som innefattar sju verk, som är deponerad hos Amos Andersons konstmuseum.
Helsingfors den 1 februari 2023
Styrelsen för Arbetets Vänner i Sörnäs rf
Kretsarnas årsberättelse för år 2022
Följande kretsar har haft verksamhet under år 2022:
Asahi
Asahi är en lätt motionsform som passar alla åldrar och främjar speciellt rörlighet och balans. Kretsen hade under året endast tre deltagare (förutom dragaren) som deltog regelbundet och kretsledaren föreslog därför att kretsen dras in eller att man eventuellt håller endast en kort asahi-stund på 15 minuter före seniorsoppan. Det beslöts att det krävs fem deltagare för att kretsen fortsätter under 2023. Under år 2022 hölls asahi de dagar som seniorsoppa ordnades men inhiberades några gånger då deltagarantalet understeg två personer (förutom dragare). Margita Slätis drog gruppen.
Barnklubben
Barnklubben träffades i regel två gånger i månaden på torsdagar. Barnklubben som är för medlemmar i AV Sörnäs riktar sig till mammor, pappor, mor-och farföräldrar med barn.
Barnklubbens kontaktperson var under våren Mette Råman och hösten Linda Gustafsson.
Bridgekretsen
År 2022 var bridgeklubbens fyrtiofjärde verksamhetsår.
Klubben sammankom till årsmöte tisdagen den femtonde mars 2022 på Viking Lines båt Gabriella. 33 medlemmar var närvarande.
Följande funktionärer valdes för verksamhetsåret 2022:
Klubbordförande Åge Grahn
Sekreterare Anne Grahn
Övriga medlemmar: Gunilla Cavonius och Bo Hintze.
Verksamhet:
På grund av Covid19-relaterade begränsningar inledde klubben sin verksamhet först 1.2.2022.
Vi har under tisdagskvällarna samlats i föreningens lokal vid Björneborgsvägen 1. Vi har spelat 32 gånger. Dessutom spelade vi två tävlingar under vår årsmöteskryssning.
Vandringspriset till Peter Studes minne vanns av Anne och Åge Grahn.
66 personer, av vilka 3 icke medlemmar, har deltagit i våra spelkvällar. Deltagarantalet har varit 30 spelare i medeltal per kväll, som mest har vi varit 10 bord, dvs. 40 spelare. Vi har uppburit en spelavgift på tre euro per spelare per kväll.
Övrigt:
I föreningens styrelse representerades klubben av Åge Grahn, Christian von Alfthan, Heidi Hintze och Katy Linkomies.
Åge Grahn är också medlem i styrelsen för Arbetets Vänners Centralförbund.
Medlemmar:
Klubben fick under året fem nya medlemmar.
Vid utgången av år 2022 var klubbens medlemsantal 81, av vilka drygt 60 är aktiva spelare.
Styrelsen tackar alla medlemmar som bidragit till att våra spelkvällar inneburit trivsam samvaro för oss alla, samt föreningens styrelse för det bidrag vi erhållit för vår verksamhet.
Capoeira
Capoeirakretsen inom Arbetets Vänner i Sörnäs hade året 2022 tre grupper på vårterminen och två grupper på höstterminen:
1) Barn i skolåldern (6-7år) (på våren och hösten onsdagar kl.17-17.45)
Barn i skolåldern (8-9år) (på våren och hösten onsdagar kl. 16.30-17.15);
2) Barn i skolåldern (6-7år) (på våren, torsdagar kl.17.15-18);
I genomsnitt har det varit 5 – 7 barn per lektion. Det var många barn som var sjuka, och vissa var därför borta flera veckor i sträck. Eftersom det förekom en viss frånvaro från torsdagens grupp på våren 2022, bestämde jag att hösten 2022 fokusera verksamheten på två grupper på onsdagarna i stället.
Den röda tråden i verksamheten fortsatte att vara att barnen i capoeiran fick röra på sig, dansa, sjunga, hitta på egna lekar, spela instrument, öva på att samarbeta och på att ta sina kompisar i beaktande.
På eget initiativ ville barnen ha en “korvkiosk” för att fira vårfesten. Det blev då knytkalas i slutet av maj där barn från samtliga grupper firade tillsammans. AVS bjöd på korv, bröd och saft. På festen passade kretsledaren på att ännu en gång erbjuda föräldrarna möjligheten att vara aktiva medlemmar i AVS, att delta i andra kretsar och/eller att bidra aktivt i mån av möjlighet med nya idéer eller förslag för nya kretsar.
Vid terminens slut anmälde gamla familjer sitt intresse för att deras barn skulle fortsätta med capoeiran. Även nya familjer anmälde intresse.
Willy Aleksiunas är kontaktperson för capoeirakretsen
Föräldrafika
På föräldrafika träffas föräldrar, mor- och farföräldrar tillsammans med barn på måndagsförmiddagar. Träffen går ut på fri samvaro, lek och frukostfika. Under verksamhetsåret 2022 har föräldrafika ordnats så gott som varje måndag förutom uppehåll under helgdagar, sommar- och julpausen. Deltagarantalet har varit i medeltal 5 vuxna och lika många barn per träff. Under året har flera nya medlemmar hittat till föreningen via föräldrafika.
Konstklubben
Konstklubben har 73 medlemmar. Under våren besökte vi Didrichsens konstmuseum, Ateneum, Villa Gyllenberg, Amos Rex och Sinebrychoffs konstmuseum. I maj gjorde vi en lyckad utfärd till Borgå med buss, promenerade i Edelfelts fotspår, besökte tre museer. På varje museum var vi mellan 15 och 20 medlemmar, i Borgå något fler.
Meditationskretsen
Meditationskretsen (meditation i rörelse) leds av Tina Wigg och har fungerat som en egen krets sedan januari 2015. Kretsens verksamhet var inhiberad under hela året.
Musiklek
Musikleken för barn från 2 till 6 år inleddes som ny verksamhet på vårterminen med en grupp och fortsatte på hösten. Musikleken hade önskats av en grupp föräldrar och kretsledare för gruppen är Petra Eklund-Saloheimo.
Rounddans
Inom Danskretsen fortsatte på våren två fortsättningskurser i rounddans, en lättare och en för längre hunna. Vi hade sammanlagt 13 – 15 aktiva dansare. Första dansen var 4.2 och den sista 6.5 sammanlagt 13 tillfällen. På hösten hade danskretsen sammanlagt 13 aktiva. Första dansen var 2.9 och sista 9.12 sammanlagt 14 tillfällen. Dessutom uppträdde danskretsen med dans på julfesten.
Christian von Alfthan var cuer och Gunilla Cavonius var hjälpledare.
Föreningen gav understöd för ledarnas fortbildningskurs i Karlskrona.
Seniorsoppa
Seniorsoppan är en verksamhetsform där medlemmarna oberoende ålder kan komma samman för att äta lunch i glatt sällskap. I verksamheten har deltagit sammanlagt 14 olika personer, några endast en till två gånger, men nio har deltagit regelbundet. Antal deltagare per gång har under året varierat mellan tre och åtta (de lägsta och högsta talen endast en gång under året). Under våren var medeltalet 4,5 personer/gång och under hösten 5,5 personer/gång så deltagarantalet har stigit något under hösten. Förhoppningen är att gruppen ska växa ytterligare.
Soppan beställs in från ett företag som heter Feelia och värms upp i klubblokalen. Kretsledaren köper därtill bröd, eventuellt tilltugg och citron för citronvatten. Efteråt bjuds det på kaffe och kex eller bulle. Sista gången firas med Frödinge-fylldkaka till kaffet. Deltagarna betalar 2 euro per gång för soppan och hjälper också till med framdukning och undanstädning. Varannan gång serveras soppa med fisk eller kött och varannan gång en vegetarisk soppa. Efter de tre terminer kretsen ordnats har vi hunnit smakat på hela Feelias urval av soppor förutom två. Variationen har alltså varit bra.
Som kretsledare fungerar Margita Slätis.
Spelklubb för barn
Vi fick sex anmälningar på hösten till Spelklubben för barn. Tyvärr hade vi bara 2 – 3 barn i medeltal varje måndag och trots upprop och aktiva föräldrar fick vi inte flera barn intresserade. Ofta passade dagen och tiden inte eftersom barnen hade andra inbokade aktiviteter just då.
Vi sammankom 5 gånger före höstlovet och avslutade projektet i november på grund av svalt intresse. Barnen bjöds på mellanmål i form av smörgås med mjölk och saft samt lite frukt.
Minst två fullvuxna var ständigt närvarande.